עובד יושע

פרק טו. עשרים שנות פעילות אקדמית בחיי עובד

 
מרשימות אימו צילה יושע
פרק א. עובד – השם שהעניק לו עובד לדיז'ינסקי ז"ל
פרק ב. ילדות: מכפר ביל”ו לירושלים ובחזרה
פרק ג'. הולנד, התחנה הראשונה במסע הנדודים
פרק ד. עוברים צפונה - שטוקהולם
מרשימות אימו צילה יושע
פרק ו. איטליה , מילדות לבגרות
פרק ז. יורדים לאפריקה
פרק ח. ושבו בנים לגבולם
פרק ט. האיחוד המשפחתי, טרום צבא
פרק י. טירונות, ראשית השירות בחיל הים
פרק יא. קורס חובלים
פרק יב. אח"י יפו
פרק יג. פו"מ ושירות בשארם
פרק יד. תפקידו האחרון בחיל הים – מפקד סטי"ל אח"י חנית
פרק ט"ז: לימודי התואר הראשון והמפגש עם אריאלה באוניברסיטת בר-אילן
פרק י"ז. לימודי התואר השני באוניברסיטה העברית בירושלים
פרק יח. לימודי התואר השלישי בהרווארד (1988 – 1992)
פרק י"ט: אוניברסיטת בראון, פרובידנס (1992- 1994)
פרק כ'- אוניברסיטת ת"א ובנק ישראל 1994-2003
פרק כא. מאבק איתנים להישרדות
נספחים- שולחן ערוך פשוטו כמשמעו
נספחים- ציונות וזהות
נספחים - המוסיקה של עובד
נספחים- עבודה בכיף
מרשימות אימו צילה יושע

קטונו מלהעריך או אפילו לתאר את מכלול הפרק הזה, שנמשך כעשרים שנה בחיי עובד. מה שיש בכוחנו לעשות הוא רק לציין ראשי פרקים בפרק מפואר זה, ונותיר את עיקר המלאכה לעמיתיו המוסמכים יותר לעסוק בסוגיות אלה.

כאמור סיים עובד את לימודי התואר הראשון בבר אילן תוך כדי שירותו הצבאי. אחרי שהשתחרר נרשם ללימודי התואר השני באוניברסיטה העברית בירושלים וסיים גם שם את לימודיו בהצטיינות. נסים זוכר, כי באחד הימים צלצל מירושלים פרופ' דן פטנקין ז"ל, שעובד למד אצלו בסמינר מתקדם. הוא חיפש את עובד שלא היה בבית. פטנקין שיבח אותו במלים חמות ביותר. הוא אמר לנסים: "דע לך, כי יש לך בן מוצלח ומוכשר מאוד, שאני צופה לו עתיד מזהיר". נסים התמלא גאווה וכאשר סיפר לעובדי את דבר השיחה הגיב עובדי בדרך האופיינית לו של ענווה אמיתית, כי פטנקין מגזים... נבצר מעובדי להשתתף בטקס קבלת תעודת המוסמך, בהצטיינות יתירה. אני, במקומו, עליתי על הבמה באמפיתיאטרון בהר הצופים וקיבלתיה בשמו.

עם תום לימודיו, יעצו לו אחדים ממוריו להירשם ללימודי התואר השלישי בהרוורד, קיימברידג' מסאצ'וסטס. עובדי עשה בהצלחה את המבחנים הנדרשים על ידי הרווארד ואף זכה למלגת מחייה ולימודים מטעם קרן פולברייט. הוא למד שם בין השנים 1988 – 1992, והוכתר בה בתואר דוקטור.רעייתו אריאלה, למדה במקביל באוניברסיטת בוסטון וסיימה שם את לימודי התואר השני. בקיימברידג' נולד בנם הבכור ירון. בתום לימודיו שהה עובד שנתיים נוספות באוניברסיטת בראון בפרובידנס. שם לימד ועסק במחקר ושם נולד בנם השני עדו. (הבת הילה נולדה אחרי כן בתל אביב).

בשנת 1994 החל פרק אוניברסיטת תל אביב בחייו. עובד התמנה אז למרצה בבית הספר לכלכלה ע"ש ברגלס ומילא תפקיד זה עד שנת 1998. אז הועלה לדרגת מרצה בכיר וזכה לקביעות. בשנת 2002 עלה לדרגת פרופסור חבר. בין השנים 1994 ו- 2003, שנת פטירתו, עסק עובד בעניינים נוספים פרט להוראה ולמחקר. היה יועץ אקדמי למחלקת המחקר של בנק ישראל, מעורכי ביטאון בנק ישראל ומחקרי כלכלה'. ב-1998 נתמנה כעמית מחקר במוסד הארופי למחקר כלכלי CEPR. ב-2002 שימש כאחד המנהלים של פורום ספיר למדיניות כלכלית של האוניברסיטה העברית ואוניברסיטת תל אביב. באביב 2002 לימד בהרווארד כפרופסור אורח, ובשנת 2003 התמנה כעמית מחקר של CESifo.

עובד זכה בשנות לימודיו ועבודתו האקדמיות בשורה נכבדה של מענקי לימוד ומחקר מהגופים הבאים: קרן פולברייט, קרן ע"ש Sloan, קרן אלון, קרן המחקר הישראלית, קרן המחקר האמריקאית הלאומית, קרן המחקר של האיחוד האירופי והקרן הישראלית למחקר מדעי.

הוא לימד באופן קבוע בבית הספר לכלכלה של אוניברסיטת תל אביב, וכמרצה אורח בקורסים מתקדמים לימד גם בהרוורד, בבריסל, בטולוז, בבנק המרכזי במדריד, בקופנהאגן, בבנק איטליה ברומא, בפרנקפורט, במינכן ובפרובידנס.

בשנת הלימודים תש"ס זכה בפרס רקטור של אוניברסיטת תל אביב על הצטיינותו בהוראה.

עובד עמד משנת 1988 ועד לפטירתו בראש התכניות ללימודים מתקדמים (התארים השני והשלישי) בבית הספר לכלכלה של אוניברסיטת תל אביב. היה זה התפקיד המנהלי היחיד שהסכים למלא בבית הספר לכלכלה נוסף על פעילותו במחקר ובהוראה. הוא התמסר לתפקידו זה, כי ראה בו ייעוד: לגייס את מיטב התלמידים ללימוד ולמחקר.

תלמידיו אהבוהו והוקירוהו. כך שמענו מרבים מהם שליוו אותו בדרכו האחרונה ושבאו לנחמנו באבלנו. אחת מתלמידותיו ד"ר שרון בליי, שסיימה את לימודיה לתואר שלישי סמוך לפטירתו ואשר הגישה את עבודת הדוקטור שלה מיד אחרי פטירתו, הקדישה את חיבורה לזכרו של עובד. כך כתבה בדברי הקדשתה: "מוקדש לזכרו היקר של הפרופ' עובד יושע ז"ל, אדם, מדריך וחוקר מיוחד במינו שעבודה זו נכתבה בהנחייתו והעבודות שיבואו אחריה ייכתבו בהשראתו". וכן הוסיפה: "פרופ' עובד יושע ז"ל הלך לעולמו בדמי ימיו באוגוסט השנה, לאחר מאבק הרואי ומייסר במחלת הסרטן. בשנים הרבות שעבדתי בהדרכתו למדתי להעריך ולהוקיר את מוחו החריף, יושרו האינטלקטואלי ומסירותו הבלתי נלאית לעבודה האקדמית, לצד אצילות הנפש, אנושיותו וחוש ההומור המיוחד שלו. אני אסירת תודה על הזכות שנפלה בחלקי להיות תלמידתו. יהי זכרו ברוך".

עובד פרסם שורה נכבדה של מאמרים מדעיים בבטאונים חשובים ונכבדים באירופה, בארה"ב ובישראל. חלקם של מאמרים אלה נכתבו במשותף עם עמיתיו בחו"ל. כנס מדעי בינלאומי באוניברסיטת תל אביב הוקדש לזכרו של עובד. הוא התקיים ביאנואר 2005. מארגניו היו עמיתיו הפרופסורים פיליפ וייל מבריסל, דני צידון מתל אביב, משה בושינסקי מארצות הברית ועוזרתו המסורה של עובד אנה עיאש, בית הספר לכלכלה פרסם לקראת הכנס את עבודותיו האקדמיות של עובד בשני כרכים, שיצאו לאור בדצמבר 2004. ניתן לעיין במאמריו גם באתר של בית הספר לכלכלה של אוניברסיטת תל אביב במדור המוקדש לזכרו של עובד.

כמה ימים לפני שעצם את עיניו לנצח אמר לנו עובדי בין יתר דבריו את המילים הבאות: "אמנם חיי יהיו קצרים, 47 שנים, אבל אני יודע שהספקתי לעשות בהם הרבה".

אכן כך היה. פעילותו בחיל הים במשך עשור, באוניברסיטה במשך כעשרים שנה, בבנק ישראל ועוד,

ובחיי משפחתו שהקים אכן היו מלאים, עשירים ותורמים לו ולסביבתו.

צור עימנו קשר

מפת אתר
עמוד הבית

הדפס